Om Florahuset

Belatchew Arkitekter om huset

Florahuset är beläget bara ett stenkast från tunnelbanestationen Aspudden och nås lika lätt från tunnelbanestationen Midsommarkransen.

Stadsdelarna är attraktiva genom sin närhet till innerstaden och samtidigt tillgång till vatten och grönområden. Ett liv i Florahuset skapar utrymme för en modern, hållbar livsstil som bygger på lika delar kvalitet som närhet till naturen.

Bostadsprojektet kan beskrivas som en ny årsring i ett område som i övrigt präglas av arkitektur från 30- och 40-talet där bebyggelse utmärks av uppluckrade kvarter med sparad naturmark tätt inpå byggnaden.

När vi har ritat Florahuset har vi tagit avstamp i de fina kvaliteter som finns i området för att addera en samtida tolkning. Florahuset ska kännas nytt och tidlöst på samma gång.

Rahel belatchew, arkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter.

Tomtens sluttande karaktär gör att två separata våningar kan nås med entré från både Bäckvägen och Cedergrensvägen. För att bevara områdets parkkaraktär har vegetationen runt omkring huset lämnats orörd. I byggnadens gatuplan finns plats för café med öppen och välkomnande uteservering.

Hållbarheten är en naturlig grund för beslut rörande energi, material, och ytskikt. Taket kläs i sedum och örter, vilket ger hem åt insekter och fjärilar samtidigt som det återskapar byggnadens gröna avtryck på platsen. De gröna absorberar även regnvattnet. Det kommer också att placeras solceller som bidrar med energi till fastigheten.

Byggnaden är helt klädd i trä och interiört präglas huset av naturliga materialval och en naturnära färgsättning. Temat trä följer även med in i trapphuset, korridorerna och ända fram till lägenhetsdörren.

Trä som material var ett självklart val eftersom det återspeglar vår tids omsorg om miljön och är ett levande material med naturliga skiftningar och nyanser. Med tiden kommer husfasaden att skifta till en gråare ton och integreras ytterligare med den kringliggande naturen.

I och med att Florahuset ligger beläget på cykelavstånd till innerstan uppmuntras cykling genom ett generöst cykelrum på bottenvåningen som är lätt att nå, där det också finns en liten cykelverkstad för reperationer och underhåll. Föreningen erbjuder utlåning av last- och elcyklar. I bägge entréerna finns monitorer som visar väder och tidtabell för kollektivtrafiken.

Specar

Om föreningen

NamnBostadsrättsföreningen Flora i Hägersten
Antal bostäder37
Antal lokaler1 hyreslokal
Parkering10 garageplatser
Äkta föreningJa
Äger markenja

Byggnadsbeskrivning

GrundBetongplatta
StommeBetongbjälklag på bärande betongväggar
YtterväggarTräpanel av decerträ
Lägenhetsskiljande väggarBetong
Innerväggar bärandeBetong
Innväggar ej bärandeGips på regelstomme
Fönster och fönsterdörrarAluminium, 3-glas
Balkonger, uteplatserTerasser: trätrall
Balkonger: betong
Uteplatser: Plattor
HissJa
VärmeVattenburen golvvärme, fjärrvärme
VentilationFTX-system (värmeåtrvinning på frånluften)
TV, telefon & dataTriple Play-avtal Comhem, basutbud kanaler, IP-telefoni & bredband
FörrådExterna förråd i fastigheten
Cykelförråd2 st Cykelrum, ett av med verkstad, samt cykelställ på gården.
SoporMiljörum med källsortering
PostboxarVid entrén

Lägenheter

Kök

Kök från Vedum med släta luckor i sobra färgtoner som harmoniserar med kakelsättningen. En plats att trivas på för dig och dina gäster. Snickerierna i köket går hela vägen upp till tak och vitvarorna är integrerade för ett sömlöst intryck.

Bänkskivorna med infälld spishäll smälter samman med färgtonerna i övrigt. Fönstersättningen ger ett trivsamt ljus in mot matplats och arbetsytor. Köken är fullt utrustade med vitvaror från Siemens.

Vardagsrum

Vardagsrummen i bostäderna karaktäriseras av ett stort inflöde av ljus från de stora fönsterpartierna med franska balkonger. Flertalet utav lägenheterna får även tillgång till stora balkonger i härliga sollägen och ett fåtal, högst upp i huset, får stora och privata terrasser.

Väggarna målas genomgående vita och på golvet ligger en vitlaserad, slipbar, trestavsparkett i ek. Trösklar mellan rummen blir även de vitlaserade för en sammanhållen golvnyans.

Sovrum

I lägenheterna med två rum och kök eller större erbjuds stora och luftiga sovrum med genomtänkta fönsterplaceringar och ett vackert ljusinsläpp.

I alla masterbedrooms finns multimediauttag. I flertalet finns även platsbyggd garderobsvägg alternativt klädkammare enligt specifikation i planritning. Förvaringssystemet blir mycket smakfullt och tongivande för den interiöra designen i sovrummet.

Badrum

Badrummet är stilrent, sobert och genomtänkt. Stora kakelplattor är tongivande i designen och smälter samtidigt in vackert i sammanhanget. Vägghängd toalett och stilren kommod med lådförvaring. Snyggt infasad väggspegel med belysning i LED och en smart avställningshylla längs med hela spegelglaset ger ett smakfullt och lyxigt intryck.

Duschhörna med glasvägg och badrummen med 2 rok eller större har plats för badkar. Tvättmaskin och torktumlare placeras bredvid varandra med arbetsbänk ovanpå. Ovan arbetsbänken finns överskåp, i samma ton som övriga snickerier i bostaden, vilket ger en god förvaring.

Midsommarkransen

En närförort strax söder om Södermalm som ingår i i Hägersten och Liljeholmens stadsdelsområde och angränsar till till Aspudden, Liljeholmen, Västberga samt Hägerstensåsen.

Florahuset är beläget bara ett stenkast från Aspuddens tunnelbanestation och nås lika lätt från Midsommarkransens tunnelbanestation. Kommunikationerna är utmärkta och tunnelbanan tar dig till slussen på ca 7 minuter.

Området har ett stort utbud av fina grönområden, natursköna promenader, joggingstråk och cykelvägar. Stadsdelen började byggas i början på 1910-talet och består av charmiga kvarter i varierad bebyggelse med sparad naturmark tätt inpå byggnaderna. Midsommarkransen ger en småstadskänsla och här finner du det mesta du behöver i vardagen – mataffärer, restauranger, caféer, träningsanläggningar och småbutiker.

Krogar & restauranger

Det vimlar av krogar och restauranger i Midsommarkransen och Aspudden som håller mycket hög klass. På senare år har det fullkomligt exploderat med nya ställen och krögare som lyckats väl med nischade koncept.

Parker

Alldeles intill Florahuset ligger fina Enbacksparken som renoverats och stod färdig våren 2021.

Lite längre bort finns även den populära och större Svandammsparken – också den renoverad och stod färdig under sommaren 2020. Svandammsparken har stora gräsytor och vattenlek för barnen. Där finns också bl.a. lekpark, klätterställning och basketplan.

Knappt en kilometer från Florahuset ligger Aspuddsparken. Också den med stora gräsytor, vattenlek och lekpark med klätterställningar. Här finns också en djurpark med möjlighet till bl.a. ridning.

Kultur

Tellus biocafé ligger i Midsommarkransen och är ett litet kulturcentrum med bio, föredrag och utställningar. I området finns också improvisationsteatern Presens Impro som underhåller och utbildar.

I Vinterviken ligger också Vintervikens Trädgård. Var med och bidra med dina kunskaper, möt nya människor och lär dig nya saker genom att gå med i föreningsverksamheten inom Trädgård, Snickeri, Kultur- och evenemang eller Biodling.

Bad

Knappt två kilometer från Florahuset hittar du Vinterviken som sanerats och renoverats. Vackra badklippor med brygga och flytbryggor varvas med sandstrand.

Träning

Det finns en rad olika gym i området. Vid Telefonplan kan du träna på Klättercenter. Här och var finns det träningsanläggningar utomhus – bl.a. i Svandammsparken och Vinterviken.